En İyi Performans için Doğru Basketbol Ayakkabısı Seçimi

26 Kasım 2020

En İyi Performans için Doğru Basketbol Ayakkabısı Seçimi

Basketbol sadece bir top ve oyuncuların yeteneklerine bağlı bir spor dalı gibi gözükmektedir. Her yaştan insanın ilgi duyduğu bu sporda yeteneğinizin yanında bu yeteneği kullanmanızda size düşündüğünüzden daha çok destek veren tek ekipman basketbol ayakkabısı olmaktadır. Tasarımlarının birbirine benzemesi ile seçimi çok kolaymış gibi gözükebilir fakat basketbol ayakkabılarını seçmek sanıldığı kadar basit olmayabilir.

Basketbol Ayakkabısı Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Basketbol çok hızlı ve ani hamlelerin yapıldığı, gerilimin hiç durmadığı bir spordur. Sürekli hareket etmeniz, ani şekilde zıplamanız veya yön değiştirmeniz gerekir. Tüm bu hareketleri yaparken asıl yük ayağınız ve çevresindeki eklemlere yüklenir. Bu sebeple basketbol ayakkabısı dayanıklı, darbe emici ve destekleyici bir yapıda olmalı. Oyun stilinize göre doğru tercihi yapmanız size yarar sağlar. Bir basketbol ayakkabısı ayağınızdayken size güven vermeli, yere sağlam bastığınızı hissettirmelidir. Ani hareketler sırasında ayağınızın burkulmasını, düşmenizi veya daha ciddi sakatlanmalardan korunmanızı sağlamak için size destek sağlamalıdır. Ayağa ve oyun stiline uygun seçilen bir ayakkabı sizin oyun içerisinde yeteneklerinizi sergileme konusunda yardımcı olacaktır. Peki ya seçim yaparken başka nelere dikkat etmeli; şu şekilde sıralayabiliriz…

1- Ayakkabının Üst Yüzü

Genellikle basketbol ayakkabılarında bu kısım yumuşak bir yapıdadır. Oyun boyunca ayağınızı güvende ve rahat tutma amacıyla tasarlanır. Basketbol ayakkabısının üst kısmının kesimi yüksek, orta ve kısa olmak üzere ayrılır ve farklı görevlere hizmet eder.

Yüksek Kesim: Özellikle kalıplı olan ikili mücadeleye çok giren oyuncular ile birden fazla mevkide oynayan çok yönlü oyuncuların faydalandığı modeldir. Ayak bileğine yüksek derecede destek vererek korur.

Orta Kesim: Yüksek kesimli ayakkabıların oyuncunun ayak tipine ve oyun stiline göre yeterince özgürlük sağlamadığı durumlarda tercih edilir. Oyuncunun hareket esnekliğine ve dönüş kabiliyetine destek verir.

Düşük Kesim: Ayak bileğine destek sağlamaz fakat oldukça hafiftir.

Üst yüzeyde kullanılan malzeme genellikle dayanıklılık, denge, esneklik ve nefes alabilme özelliği sağladığı için deri ve sentetik karışımı ile üretilir. Bu kombinasyon basketbol ayakkabısının daha hafif ve dengeli olmasına yardımcı olur.

İyi bir bağcık sistemi basketbol ayakkabısı bir kez bağlandıktan sonra oyun sırasında çözülmesini engeller. Bazı basketbol ayakkabılarında ise ayak bileğinin burkulmasını engellemek ve destek sağlamak için kemer bulunur. Fermuar nadir ayakkabılarda görülen kapatma sistemidir. Cırt cırt ise ayakkabının oyun sırasında açılmasını engelleyen kesin çözümlerden birisidir. Basketbol ayakkabısının uç kısmı geniş olmalıdır. Böylelikle ayak parmaklarınız rahatça hareket edebilir ve ani hareketlerde parmaklarınız ile güç alabilirsiniz.

2- Ayakkabının Orta Tabanı

Genellikle bir basketbol ayakkabısı içerisinde en önemli kısımdır. Zıpladığınız zaman size yardımcı olur. EVA ve poliüretan yastıklama sistemi sayesinde düştüğünüzde şoku emer ve eklemlere daha az yük binmesini sağlar.

3- Ayakkabının Dış Tabanı

Genel olarak kauçuktan imal edilen ayakkabının en alt kısmıdır. Basketbol ayakkabısı tabanı düz ve geniş olmalı, balıksırtı desen hızlı hücum ve ani hareketlerde size hız kazandırır. Basketbol ayakkabıları genel olarak ayağın uç kısmından bükülen bir yapıya sahip olmalı böylece ani sıçrayışlar yapmanız kolaylaşacaktır.

Basketbol Ayakkabısı Seçmenin Püf Noktaları

Basketbolda ayaklarınızın yere sağlam basması ve size destek olması çok önemlidir. Doğru ayakkabı seçimi size destek verirken yanlış ayakkabı seçimi sakatlanmalara ve ağrılara sebep olabilir.

  • Oyun tarzınıza karar verin ve buna göre bilek kesimi tercihi yapın.
  • Basketbol ayakkabısı size ne geniş ne dar olmalı. Ayakkabının boyutunun size uygun olduğundan emin olun.
  • Ayakkabınız nefes alabilen bir yapıya sahip olmalıdır, seçiminizi yaparken bunu göz önünde bulundurun.
  • İyi bir bağcık sistemine sahip ayakkabılar oyun boyunca sizi destekler.
  • Seçiminizi beğendiğiniz model ve markadan yana yapmadan önce ayakkabının dayanıklılık, esneklik, rahatlık ve taban kalitesi gibi özelliklerine bakmayı unutmayın.

Yeteneğinizi en iyi şekilde göstermek ve oyun stiliniz ile size en uygun basketbol ayakkabısı seçimini yapmak için doğru markaları seçmek de önem taşır. Adidas ve Nike marka basketbol ayakkabıları bu noktada en iyi performansı yakalayabileceğiniz modelleri size sunar. Performansınızı pozitif yönde etkileyecek basketbol ayakkabısı modellerini ise Sportive'de bulabilir; bütçenize en uygun basketbol ayakkabısı fiyatlarını yakalayabilirsiniz.

© Copyright 2011-2020 Avmgezgini.com    / GALAKSİ