Ağır AVM Poşetlerini Taşırken Dikkat: Tortikolis Hastalığı

20 Ocak 2021

Tıbbi literatürde tortikolis olarak geçen ve Türkçe’de bükük boyun anlamına gelen bu sağlık sorunu kişinin boynunun bükük olmasına fakat yüzün öne doğru bakmasına neden olan bir sağlık sorunudur. Bu durum konjenital olarak doğuştan meydana gelebildiği gibi sonradan da ortaya çıkabilmektedir.

 

Tortikolis yani bilinen diğer adı ile bükük boyun boynun ön tarafında yer alan sternocloidomasteidus kasının kasılı bir şekilde kalması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Kasılı kalan kas zamanla kısalmaya neden olur. Bu da bükük boyuna yani tıbbi literatürdeki adıyla tortikolis sorununa neden olur.

 

Tortikolis toplumda oldukça yaygın bir şekilde görülmektedir. Öyleki dünyaya gözlerini yeni açmış bebeklerde kalça çıkıklığından sonra en çok ortaya çıkan ortopedik problemdir. Bu sağlık sorunu canlı olarak doğan her bin bebekten dört tanesinde ortaya çıkmaktadır. Nedeni bilinmemekle beraber erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülen bu durum sonucunda hastaların boyunları genellikle sağ tarafa doğru kaymaktadır. Bunun yanı sıra yetişkin yaştaki bireylerde de hiç de azımsanmayacak sıklıkta bu sağlık sorunu meydana gelmektedir.

Tortikolis Belirtileri Nelerdir ?

Boyun büküklüğü problemindeki en belirgin belirti ve bulgu boynun asla düzeltilemediği eğriliktir. Kişi kendisini zorlasa bile bu boyundaki eğrilik asla düzelmez. Hatta aksine ağrı ve rahatsızlık gibi belirtiler ortaya çıkar. Bunun yanı sıra tortikolis hastalarında şu belirtiler de ortaya çıkabilmektedir.

  1. Bebeklerde pozisyonun sabit kalması nedeniyle kafada düzleşme
  2. Kafa ve yüz kemiklerinde deformasyonlar
  3. Bebeklerde uyku bozukluğu
  4. Kolların koordine bir şekilde hareket ettirilememesi
  5. Motor gelişim bozuklukları
  6. Beyin gelişiminde eksiklik
  7. Çeşitli eklem ve kemik hastalıkları tortikolis hastalığında yaygın bir şekilde görülmektedir.

 

Tortikolis Nedenleri Nelerdir ?

Tortikolis yani bilinen diğer adı ile boyun büküklüğü 3 ana nedene bağlı olarak görülmektedir. Bu boyun kaslarında meydana gelen tümör ve kitle oluşumları, boyun kaslarının kasılı kalması ve duruş bozukluğudur. Ayrıca bazı durumlarda nörolojik sebeplere bağlı olarak da tortikolis sorunu meydana gelebilmektedir. Bu nedenler aşağıdaki risk faktörleri tarafından tetiklenmektedir;

 

  1. Annenin hamilelik döneminde rahimin travmaya maruz kalması
  2. Bebeğin baştan değil de makat tarafı ile doğması
  3. Omurgalarda meydana gelen hasarlar
  4. Boyun kaslarına gelen kan akımında bozulmalar
  5. Bebeğin rahim içerisinde anormal pozisyonda tutunması gibi faktörler boyun büküklüğüne zemin hazırlayabilmektedir.

 

Tortikolis Teşhisi Nasıl Konulur ?

Tortikolis ortaya çıkardığı görünüm itibariyle kolay bir şekilde fark edilse de tortikolis tedavisi planlanabilmesi için hekimlerin mutlaka iyi bir hasta öyküsü almaları gerekmektedir. Özellikle küçük yaşlarda meydana gelen boyun büküklüğü vakalarında annelerden alınan doğum öyküleri büyük önem arz etmektedir. Ardından fiziki muayene, duyu testleri, radyolojik görüntülemeler ve ultrason incelemeleri ile bu sağlık sorununun kesin teşhisi konulabilmektedir.

 

Tortikolis Tedavisi Nasıldır ?

Bu sağlık sorununa sahip olan bireylerde çok yönlü bir tedavi planlamasına ihtiyaç duyulmaktadır. Tedaviler erken bir şekilde uygulanmaya başlandığında ve doğru yöntemlere başvurulduğunda hastaların yüzde doksanına yakını iyileşmekte ve hayatlarına devam etmektedir. Fakat bunun için hayatın ilk anlarından itibaren gerekli olan tedavi yöntemlerine başvurulması gerekmektedir. Bu tedavilerde medikal tedavi ve cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulabilmektedir. Bu yöntemler ile oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

 

Hastalığın tedavisinde ailenin bilgilendirilmesi ve tedaviye destek sağlamaları çok büyük bir önem arz etmektedir. Bu sayede tedavi daha hızlı bir şekilde ilerler ve başarı oranı artış gösterir.

 

Hastalarda pozisyonun sağlıklı olması büyük önem arz etmektedir. Ebeveynlerin bebeklerinin uykusu esnasında ve kucaklarındayken eğri olmayan bölgeyi tutması olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Ayrıca çeşitli boyun ve eklem egzersizleri de tedavide büyük bir öneme sahiptir.

© Copyright 2011-2020 Avmgezgini.com    / GALAKSİ